به گزارش راتین بورس به نقل از بورس پرس، در شرایطی ایران خودرو و سایپا در آخرین روز تیرماه یعنی پنج شنبه جاری اقدام به برگزاری مجمع سالانه خواهند کرد که بعد از اعلام تغییر زمان مجمع سالانه ایران خودرو و توقف نماد آن در سه شنبه پیش ، قرار بود نماد “خودرو” سه شنبه یا چهارشنبه باز شود اما به دلیل وضعیت نامساعد این شرکت و بازار ، مسئولان بازار ترجیح دادند این غول خودرو ساز تا زمان برگزاری مجمع از تابلوی معاملات دور بماند و موجب بدتر شدن شرایط بازار نشود.
با این اوصاف روزنامه همشهری در گزارشی با عنوان “سهام خودروسازان در باتلاق مالی” اعلام کرد قطبهای خودروسازی ایران درحالی آماده برگزاری مجمع سالانه خود میشوند که حسابهای مالی آنها از هزاران میلیارد تومان بدهی پیچیده انباشته است و خبری قطعی در مورد سرنوشت قراردادهای تجاری با شرکای اروپایی مطرح نیست.
بورس تهران از اواخر سال قبل با موتور سهام شرکتهای خودروساز هر روز صدها واحد رشد کرد، اما زمان نشان داد موتور مالی خودروسازها خراب است. فصل مجامع رو به پایان است و شرکتهای خودروساز آماده برگزاری مجمع سالانه در آخر همین هفته میشوند. به همین مناسبت آنها باید براساس قوانین بورس صورتهای مالی تلفیقیشان را به بورس ارائه میکردند و این کار ظرف روزهای اخیر انجام شد.
وعده های بی اعتبار ایران خودرو و رونمایی از بدهی های سنگین
اواخر سال قبل و بعد از امضای برجام، انتشار خبرهایی در مورد انعقاد قراردادهای تجاری با معتبرترین خودروسازهای اروپایی ازجمله آلمانیها، بسیاری از سهامداران را متقاعد کرد که سهام خودروسازها را بخرند.
همان زمان هاشم یکهزارع، مدیرعامل ایران خودرو در گفتوگو با رسانهها بارها وعده داد ایران خودرو در حال انعقاد قرارداد تجاری با چند خودروساز جهانی است اما با گذشت زمان و عملی نشدن این اخبار، این وعدهها در بازارسهام بیاعتبار شد.
حال انتشار گزارشهای مالی این شرکت در آستانه مجمع از بدهیهای سنگین مالی شرکتهای خودروساز پرده برداشت. بدهیهایی که در هزارتوی صورتهای مالی شرکتهای خودروساز بهصورت لایهبندی جاسازی شده است. این موضوع از یکسو به زیان سنگین سهامداران و از سوی دیگر به سقوط شاخصهای بورس منجر شد.
به یاد بیاوریم خودروسازها از اواخر سال قبل راهبری بازارسهام را برعهده داشتند و سقوط سهامشان اثر مهلکی بر شاخص بورس داشت. این همه ماجرا نیست. صورتهای مالی شرکتهای خودروساز همچنین دلایل گران بودن خودرو در بازار داخلی را هم نمایان میکند.
حسابهای مالی چه میگوید
براساس آخرین اطلاعات مالی تلفیقی شرکت ایرانخودرو که در سامانه اطلاعات ناشران بورس موسوم به کدال، منتشر شده ،گروه ایرانخودرو در سالجاری نهتنها سود نکرده بلکه ۲۳۰۰ میلیارد تومان زیان هم در کارنامهاش ثبت شده است. زیان عملکرد این شرکت در سال مالی جاری ۹۲درصد بیشتر از سال مالی قبل بوده است.
شرکت ایران خودرو با ۱۲۰۰میلیارد تومان زیان حسابهای مالی سال۹۳ را بست به این ترتیب اکنون زیان انباشته ایرانخودرو به بیش از ۳هزار میلیارد تومان رسیده است.
این اتفاق در حالی رخ میدهد که در برخی از روزها بیش از ۴۰ درصد از معاملات بورس به سهام شرکتهای خودروساز اختصاص داشت و سهامداران به امید سودآور بودن، سهام خودروسازها را میخریدند اما براساس صورتهای مالی تلفیقی، زیان هر سهم ایران خودرو در سال مالی۹۴ بیش از ۸۰تومان است.
اما نکته جالب توجه این است که بخش مهمی از این زیان مربوط به عملکرد ساپکو است. ساپکو که یک سوم هزینهها به حسابش نوشته شده و عملا یک شرکت مستقل نیست بلکه در حد معاونت تأمین قطعه در داخل چارت سازمانی گروه ایران خودرو فعالیت میکند. با این حال درصورتهای مالی ارائه شده به بورس بخش مهمی از زیانهای تلفیقی گروه ایران خودرو در دل ساپکو نمایش داده و پنهان شده است.
براساس اطلاعات موجود، بیش از یک سوم زیان ایران خودرو معادل ۷۰۰ میلیارد تومان در حسابهای ساپکو درج شده و همین موضوع موجب شده تا پیش از ارائه صورتهای مالی تلفیقی سهامداران از میزان زیان کل گروه ایران خودرو بیاطلاع بمانند.
نکته جالب توجه آنکه طبق آمار ارائه شده به بورس، شرکت اصلی ایرانخودرو، بدون احتساب عملکرد زیر مجموعههایش گزارش سود به بازار ارائه داده بود.